Wat zijn mandala's? - Willemien Mekking

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat zijn mandala's?

Mandala's

Het woord mandala is Sanskriet (het Sanskriet is een oude Indiase taal) voor cirkel met een kern. Ook betekent het een veilige ruimte. De cirkel heeft geen begin en geen einde en is symbool voor heelheid en oneindigheid, daarbinnen is alle ruimte voor jouw eigen zijn.

De cirkel heeft door de tijden en vele volkeren heen al een bijzondere plaats ingenomen.

Je zou kunnen zeggen dat de mandala een spiegel is van onze ziel.

Wat van de geschiedenis.
Het meest bekend zijn de boeddhistische zandmandala's uit Tibet en India waar de mandala een middel kan zijn om je te concentreren bij het mediteren.

Binnen het Christendom werd er gebruik van gemaakt om de kathedralen ermee te verfraaien. Denk aan het roosvenster van de Notre Dame in Parijs.

In de Keltische afbeeldingen komen vooral het vlechten en knopen binnen de cirkel tevoorschijn.
Ook zijn er de prachtige Islamitische mandala's met hun gekleurde en geometrische patronen en in een aantal Indiaanse culturen wordt nog steeds gebruikt gemaakt van de helende kracht, het medicijnwiel.

Mandala in de natuur
Een mandala kun je tegenkomen in diverse variaties en technieken, maar wij mensen zijn niet de enige die ze maken. In de natuur komt het technische principe van de mandala veelvoudig voor. Bloemen zijn hiervan een duidelijk voorbeeld. In het hart van de bloem bevinden zich de stampers met daar omheen de bladeren gerangschikt. Sterker nog, wij eten regelmatig een mandala. Snij bijvoorbeeld een kiwi of sinaasappel door over de korte zijde en je ziet het principe van een mandala.

Het maken van een Mandala
Het maken van zo'n mandala is een oefening in concentratie en zeer ontspannen bezigheid. Het eindresultaat is niet belangrijk, maar elke keer weer een verrassing.

Mandala’s in allerlei constructies en soorten:
O.a. Rozetten, Lotus, Yantra, Keltische knopen, Kristallen, Spiralen, Kolam en Hartmandala’s


Nummerlogische mandala’s:
Geboortemandala’s, Huwelijks- en relatiemandala’s of een mandala voor een speciale gebeurtenis. Mandala’s maken met behulp van getallen.

Chakra tekenen en inkleuren:
Het tekenen en inkleuren van de 7 chakra’s. Mandala’s maken gericht op onze energiecentra in ons lichaam.

Cursus Mandalatekenen 1 en 2
Ik heb de Mandalatekenlessen gevolgd bij Margriet van Gestel. Margriet tekent al jaren Mandala’s en heeft veel ervaring. Voor haar waren wij de eerste groep waaraan zij de cursus gaf. Het eerste jaar hebben we de cursus gehad in de koffieruimte van de Cactus Oase  aan de Jongermanssteeg 6 in Ruurlo. Ter afsluiting van de cursus hebben we met de groep een expositie gehouden tijdens de Paasdagen van 2003.

Het tweede jaar (winter 2003 – 2004) waren de lessen in de Kapel aan de Barchemseweg in Ruurlo. Dit was ook heel speciaal, omdat in de kapel een bepaalde rust en sfeer was. Dat kwam onze tekenkunsten zeker ten goede.
Margriet heeft op haar beurt weer les gehad van Hanny de Jong uit Krommenie.

Hanny de Jong heeft de cursusboeken ‘Mandalatekenen 1 en 2’ ontwikkelt waar ik les uit heb gehad en deze boeken gebruik ik nog regelmatig als naslagwerk.

Hanny de Jong heeft verschillende boeken geschreven over het mandalatekenen, waaronder, Numerologische Mandala’s en het Chakra kleur- en werkboek. Deze boeken gebruik ik veel als inspiratie bron voor mijn tekeningen.Andere boeken die ik gebruik bij het tekenen zijn ‘Werkboek Keltisch tekenen’ van Jeannette van der Velden en Ada Schippers en ‘Kleuren ontcijferd’ van Dorothye Parker.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu